Indkøbskurv

Bone Broth: A nutritional powerhouse

Skrevet af Carsten Brix -
Bone Broth: A nutritional powerhouse

Følgende er et blogindlæg af Dr. David Perlmutter som efter tilladelse er oversat fra hans eget website: www.drperlmutter.com

Mad og sundhed

En af mine kernemeddelelser har altid været, at de valg af kost, du foretager dagligt, har en vidtgående indflydelse på dit generelle helbred og trivsel. Vores bedste forskning viser fortsat, at langt den bedste diæt til menneskers sundhed er en, der favoriserer hele fødevarer, der:

  • holder blodsukkeret konstant
  • holder tarmenvæggen intakt
  • er blottet for pesticider
  • og endeligt giver optimale næringsstoffer til kroppen.
Bone broth opfylder alle disse kriterier, og at indføre den til din diæt kan være til gavn for dit helbred på flere måder.

Bone broth

Som jeg tidligere har diskuteret, kan en række faktorer, herunder dårlig kost, stress og miljømæssige triggere føre til lækage af tarmen (leaky gut), hvilket øger det samlede niveau af inflammation i kroppen. Dette har igen vidtrækkende negative effekter på dit helbred, herunder nogle af vores mest frygtede hjerneforstyrrelser.

En effektiv måde at forbedre og helbrede tarmen på er at give din krop næringsstoffer, der sikrer tarmvæggenes integritet. En af de enkleste og nemmeste fødevarer, hvor du kan finde sådanne næringsstoffer, er bone broth. 

Bone broth er blevet mere og mere populært i de sidste par år. Selvom det måske forekommer nogle af jer som mærkeligt, er bone broth ganske normalt i nogle kulturer.

Disse andre dele af dyret er meget højere i visse næringsstoffer, som mange af os mangler i vores diæter på grund af vores præference for kød. Mest bemærkelsesværdig er, at bone broth er fyldt med kollagen - et protein, der kommer fra knogler, ledbånd og sener - og det er også højt i mange vigtige aminosyrer.

Kollagen tjener en række vigtige funktioner, men i dette tilfælde er det utroligt effektivt til at støtte foringen af tarmvæggene i vores mave og tarme ved at hjælpe med at danne bindevæv

Aminosyrerne glycin og glutamin bidrager til opretholdelse af din tarmvægs integritet og disse to aminosyrer er vanskelige at finde, selv ikke i de sundeste af vestlige diæter. Tjek denne undersøgelse af glycin og denne undersøgelse af glutamin til nogle af videnskaberne om disse aminosyrer. 

Hud

Kollagen kan genoprette hudens glans og smidighed.

Tarm

Det der er godt for din hud er også godt for din tarm. Som nævnt tidligere skyldes dette kollagens rolle i dannelse af bindevæv. 

Led

Der er specifikke proteiner i bone broth, der er fremragende til at understøtte vores led. Bone broth indeholder glycosaminoglykaner (GAG'er) som glucosamin, som ofte tages som kosttilskud for at reducere ledsmerte og betændelse. 

Afgiftning

Endeligt indeholder bone broth aminosyren glycin, som vores lever bruger i sin funktion med fjerne toksiner fra kroppen.

 

Om Dr. David Perlmutter MD

Dr. Perlmutter er en en amerikansk neurolog og stipendiat ved American College of Nutrition. Han har gennem sin praksis på første hånd erfaret hvor stor en sammenhæng der mellem hjerne/nervelidelser og vores kost. Tidligere i hans praksis bestod hans arbejde desværre ofte i udelukkende at diagnosticere patienter for derefter at sende dem hjem uden at kunne hjælpe dem (beskrives af ham selv i hans bog "Grainbrain" som "diagnose and adios". Sidenhen har han fået indtil flere redskaber i sin værktøjskasse til rent faktisk at kunne hjælpe mange af sine patienter, nemlig kosten. Et af Dr. Perlmutter hovedtemaer er, at den kost vi indtager viser sig at have langt større indflydelse på vores helbred end tidligere antaget, og at et velfungerende mave/tarmsystem er helt centralt.

David Perlmutter er bl.a. kendt for sin skepsis for gluten og hurtige kulhydrater, men refereres her i kraft af hans interesse og viden om kost .

David Perlmutter er en stor tilhænger af bone broth.

Herunder følger indlægget fra Dr. David Perlmutter, MD

Kilde: https://www.drperlmutter.com/bone-broth-benefits/

Ældre opslag Nye opslag