Indkøbskurv

Græsfodret - hvad vil det sige og har det nogen betydning?

Skrevet af Carsten Brix -
Græsfodret - hvad vil det sige og har det nogen betydning?

Hvad vil det sige at en ko er græsfodret?

Græsfodring betyder ganske simplet som navnet antyder, at de bliver fodret med græs. Frisk græs om sommeren og græsensilage om vinteren.

Hvorfor er bekymre sig om en ko er fodret med græs eller anden sammensætning af kraftfoder.

Nu viser det sig, at sætningen: "du bliver hvad du spiser" også gælder for køer. Ligesom vores diæt har ændret sig markant gennem de sidste - lad os bare sige 100 år - så er det samme tilfældet for køer. Kostens sammensætning af hhv fedt, protein og kulhydrat har ændret sig markant.

På samme måde er den kost en ko spiser i dag langt fra den kost den fik for 100 år siden?

Græsfodring repræsenterer en tilbagevending til det regime hvor koen igen får den mad den er genetisk optimeret til at kunne optage.

Betyder det noget?

Meget tyder på at svaret er ja. Evolution tager tid og hverken mennesket eller koen for den sags skyld har nået tilpasse sig rent genetisk til det nye kostregime.

Undersøgelser viser, at sammensætningen af fedtsyrer fra en "moderne" konventionelt fodret ko er anderledes end hos en ko der har spist den kost den naturligt ville få dvs græs. Græsfodrede dyr har således et højere indhold af omega-3 og lavere indhold af omega-6 fedtsyrer end dyr der har spist moderne kraftfoder.

Læs mere om Omega-3 vs Omega-6 her

Har græsfodring betydning for bone broth?

Fedtindholdet i bone broth fra SOUL BONE er minimalt, så teknisk set burde forholdet mellem omega-3 og omega-6 ikke have nogen relevans i forhold til bone broth, men ligesom ved økologisk opdræt vs. konventionelt opdræt er der en række andre faktorer der spiller ind, hvilket gør at SOUL BONE foretrækker at anvende knogler fra græsfodrede dyr.

Vi tror på, at det naturligt foder kan have betydning for ting vi ikke har målt endnu. Vi tror på at et dyr der spiser en kost der ligger så tæt på det den ville spise hvis den levede vildt, gennemgående er et sundere dyr med alle de afledte effekter et måtte have.

Endeligt er der det etiske aspekt, nemlig at græsfodrede dyr alt andet lige lever et mere naturligt liv med mere tid på græs og mindre tid stuvet sammen foran en foderboks.

Hvad spiser en alm dansk økologisk ko?

https://okologi.dk/forbruger/magasin/hvad-aeder-koeerne

    Ældre opslag Nye opslag